A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Тиврівської селищної ради

Про проведення громадського обговорення проєкту рішення Тиврівської селищної ради щодо реорганізації Жахнівської гімназії Тиврівської селищної ради

Дата: 22.07.2024 16:14
Кількість переглядів: 25

                                                                     ОГОЛОШЕННЯ

про проведення громадського обговорення (у формі громадських слухань) проєкту рішення Тиврівської селищної ради щодо реорганізації Жахнівської гімназії  Тиврівської селищної ради в Жахнівську філію  Тиврівського ліцею Тиврівської селищної ради

1. Найменування  організатора  громадського  обговорення (у формі громадських слухань): Тиврівська селищна рада.

2. Ініціатор громадського  обговорення (у формі громадських слухань): робоча  група з питань проведення громадського обговорення (у формі громадських слухань) щодо реорганізації Жахнівської гімназії  Тиврівської селищної ради в Жахнівську філію Тиврівського ліцею Тиврівської селищної ради.

3. Мета  громадського  обговорення (у формі громадських слухань): врахування думки жителів села Жахнівка щодо створення філії закладу освіти, а саме:

- Жахнівська філія Тиврівського ліцею Тиврівської селищної ради за адресою: 23350, Вінницька область, Вінницький район, село Жахнівка, вулиця Молодіжна, будинок 22, код ЄДРПОУ 26233960.

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» з метою сприяння розвитку системи освіти, поліпшення якості освітніх послуг, мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Значною проблемою є постійне зменшення кількості учнів. Відповідним чином збільшується кількість закладів загальної середньої освіти, у яких кількість учнів не перевищує 40 осіб, при тому що проектна потужність таких шкіл розрахована на 100-250 учнів. Збільшується кількість класів, в яких навчається учнів менше 5 чоловік  і де доводиться організовувати педагогічний патронаж.

Відтак, з року у рік зростає середня вартість утримання одного учня. Такі  затрати не забезпечують якість освіти, а спрямовуються на утримання приміщення, оплату праці та комунальних платежів.

5 березня 2024 року  Кабінет Міністрів України прийняв рішення із       1 вересня 2025 року не фінансувати коштом освітньої субвенції заробітну плату вчителів у школах із кількістю учнів менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року - менш як 60 осіб. Це рішення не стосується початкових шкіл і діятиме тільки для освіти на рівні 5-11 класів. Водночас до розрахунку освітньої субвенції кожної громади додано всіх дітей шкільного віку. Тобто громада отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи.

Вищенаведені дані характеризують динаміку змін у мережі сільських шкіл як тривожну і таку, що все більше втрачає здатність забезпечувати високу якість загальної середньої освіти на селі.

Типовими стали такі проблеми сільської школи, як застаріла матеріально-технічна база, відсутність сучасного навчального обладнання, недостатнє навчально-методичне забезпечення. Усе більшого  поширення набуває проблема організації інклюзивного навчання. З року в рік кількість дітей на цій формі навчання збільшується. Перш за все у закладах освіти необхідно створити освітнє середовище, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку.

Отже, головна суперечність окремих сільських шкіл, – нездатність забезпечити якісну освіту сільським дітям.

Проте сільські школи різні. Особливо великі труднощі в наданні учням якісної освіти мають заклади з малою кількістю дітей та малокомплектні школи. Під час розроблення Плану оптитмізації мережі  було проаналізовано демографічну ситуацію в громаді і в окремих населених пунктах, стан  освітніх ресурсів, географічне розташування освітніх закладів,  контингенти шкіл, освітні потреби населення, рівень професіоналізму кадрів, зайнятих в освіті тощо.

Важливим інноваційним кроком у сфері освіти є профільне навчання у старшій школі. У сільських школах району відсутні  класи з поглибленим вивченням окремих предметів. В умовах невеликих малокомплектних закладів надзвичайно складно забезпечити якісне допрофільнета профільне навчання.

Заходи щодо реорганізації Жахнівської гімназії  Тиврівської селищної ради в Жахнівську філію Тиврівського ліцею Тиврівської селищної ради планується провести з метою створення:

-  єдиного  освітнього простору та безпечного освітнього середовища;

  - забезпечення рівного доступу осіб, у тому числі з особливими освітніми потребами, до здобуття якісної освіти;

- раціонального та ефективного  використання  наявних  ресурсів, їх  спрямування на задоволення  освітніх потреб учнів та вихованців;

          - створення умов для здобуття особами початкової та базової середньої освіти, зокрема шляхом проведення профорієнтаційної роботи серед здобувачів освіти, забезпечення реалізації їхньої індивідуальної освітньої траєкторії, впровадження курсів за вибором, факультативів, гуртків.          Дія  прийнятого  рішення  поширюватиметься на здобувачів  освіти та їх батьків.

 

 

 

Пропозиція Тиврівської селищної ради

Враховуючи вищевикладене, пропонуємо винести на обговорення рішення селищної ради «Про проведення громадських обговорень (у формі громадських слухань) щодо реорганізації Жахнівської гімназії Тиврівської селищної ради в Жахнівську філію Тиврівського ліцею Тиврівської селищної ради»

4. Формат проведення громадського обговорення (у формі громадських слухань): у зв’язку з продовження строку дії воєнного стану в Україні пропозиції та зауваження приймаються

  • у письмовій формі за адресою:

вул. Тиверська, 30, с-ще Тиврів, Вінницька область, 23300 (відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Тиврівської селищної ради)

  • електронній формі на електронну адресу: tyvryvosvita@ukr.net
  • усній формі на контактний телефон: +38 (097) 627-93-97 (Лілія Коваль)

До участі в громадському обговоренні (у формі громадських слухань) запрошуються всі жителі села Жахнівка. Усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

 

Увага!

Анонімні пропозиції не будуть реєструватись та розглядатись!

Термін і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення (у формі громадських слухань), узагальнення  висловлених в ході проведення громадського обговорення (у формі громадських слухань) зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення (у формі громадських слухань) на сайті Тиврівської селищної ради.

ПРОЄКТ РІШЕННЯ  

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРО ПРО ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ


« повернутися

Вхід для адміністратора